Skadedyrsbekæmpelse

skadedyr

hvad er et skadedyr? er det når et dyr laver skade på andre dyr eller når det laver skade på planter.

jeg syntes klart det er når de laver skade på MINE planter. dette år har jeg nok haft alle de små kravl jeg kender og også nogen som jeg ikke kender, de fleste af mine planter har haft besøg af nogle af de små kryb, og det går selvfølgelig ikke. det kan være svært at se forskel på dem men der er jo da håb for de efterlader næsten altid en signatur man skal bare vide hvad men leder efter.

hvad er et skadedyr? er det når et dyr laver skade på andre dyr eller når det laver skade på planter.

Jord-lopper – Skadedyr

Vi kan starte med dem jeg kalder jord-lopper. jordlopper er bittesmå lopper (ca 1-2 mm) som lever i jorden eller coco de kan kendes på at de hopper væk når man stikker en finger hen til dem, de spiser kun dødt organisk materiale, så i første omgang skader de ikke planterne før der er så mange at de urtepotter selv kan begynde at gå. de kan også kun leve i fugtigt miljø så hvis man sørger for at tørre potten godt ud imellem vandinger kan lopperne holdes ned.

så er der de små flyvende myg-lignende ting de hedder Trips der findes mange forskellige arter nogen af dem er glade for kål andre for lærketræer der er ca. 10-12 forskellige arter i Danmark.

trips spiser af plantens celler og suger saften ud, det er selvfølgelig ikke noget planten har godt af, der kommer gule pletter på bladende hvor cellen er døb er der mange trips kan de tage livet helt af planterne, når så de har suget en celle tom for mad skal der selvfølge og så noget ud igen, så de skider på bladende som kan ses som bittesmå sorte prikker. trips kan være svære at slippe af med, de flyver godt så de kan komme langt omkring, deres øg bliver gemt inde i planten og så kan de også overleve i jord 

som bekæmpelse bruges blå fangplader og duft-fælder, de er gode til at afsløre om der er trips i området, alternativt kan man bruge rovmider eller rovtæger som er meget effektive, man kan også bruge en helt normal insektsæbe, drug en forstøver og sørg for at hele planten er sprøjtet til gentag efter 3-4 dage.

Spindemider

 Spindemider lever hovedsageligt på planternes blade og opholder sig på undersiden af bladene. De ernærer sig ved at suge indholdet ud af de enkelte planteceller, de kan kendes ved at de har to pletter på ryggen. Deres naturlige fjender er forskellige arter af rovmider, tæger, mariehøns m.fl. De trives bedst i et varmt og tørt klima og er ofte at finde i potteplanterne i vindueskarmene indenfor, i drivhuset og på planter i haven i varme og tørre perioder.

bekæmpelse metoden ligner det til trips men her er det vigtigt at forstøve insektmidlet og på undersiden af bladende da det er der de opholder sig gentag behandlingen efter 5 dage, da levetiden fra æg til voksen mide er 10 dage.

spinderovmider er også en god måde at bekæmpe problemet spinderovmider spiser kun spindemiderne og ikke planten. før behandling skal de svært angrebne områder fjernes og helst destrueres.

sidst vil jeg nævne søgemyggen den bliver ca. 3mm lang i larvestadiet vil den gerne gnave i plantens rødder forringer vand og næringsoptagelsen og når den er voksen, går den på plantens plade hvor den suger saft og næring ud af planten. Ud over at de spiser rødder spiser de også døde blade og er glade for høj fugtighed søg for at holde fugten ned og fjern døde blade i potten.

En af sørgemyggens største naturlige fjender er nematoden (en nærmest mikroskopiske orm) de blandes med vand og vandes ud i potten hvor de så slår laverne ihjel

det er altid en god ide at hænge klister plader op så du hurtigt kan se om der er et flyvende problem.

god fornøjelse med skadedyrsbekæmpelsen